Majális

Tavasz egyik sokak által várt ünnepe a majális, mely a természet megújuló erejének ünnepélye. Ezen a napon rengeteg szabadtéri program közül választhatunk, hiszen szinte valamennyi településen, kerületben rendeznek majálisokat. A hagyományokhoz híven sok helyen májusfa állítása elmaradhatatlan esemény. 

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, de a lányok felnőtté válását is jelenti. 

A régi időkben a legények éjszaka állították fel a lányos ház elé a májusfát, amin virágok, kendők, szalagok, ajándékok voltak felkötve. Általában a lány udvarlója barátaival közösen helyezték a zöldellő faágat a kerítésre. 

A fa állítása a hagyományok szerint április 30-ról május 1-jére virradó éjszaka történt meg. Ezt a fát világosságig őrizniük kellett a legényeknek. A két világháború közötti időkben a szerelmes fiúk ezen az éjszakán még szerenádot is adtak választottjuknak, aki a házból egy gyufa meggyújtásával fogadta azt, később pedig borral vendégelte meg a fiúkat a kapuban. Sokszor, népszerű lányok esetében előfordult, hogy több májusfa is került a kerítésre, ez néhányuk számára kínos esemény lehetett. Napjainkban a majálisok idején egy közös fát állítanak a település központi helyén, melyet színes papírszalagokkal díszítenek fel.

A majális napja, május 1-je,

mely a legtöbb országban a nemzetközi munkásmozgalmak által kivívott ünnepnap. A XX. század folyamán fokozatosan vált nemzeti ünneppé. Ezen a napon munkaszünetet rendeltek el, felvonulásokat, programokat szerveztek nemcsak a kapitalista országokban, hanem a szocialista blokkban is.

Magyarországon szinte valamennyi településen ezen a napon majálisokon ünneplik a munkát, főként gyermek programokkal. Napjainkban a háromnapos szabad hétvége alatt minden napra esik valamilyen esemény. Általában a régi idők vásári hangulatát idéző szabadtéri játékokkal szórakoztatják a gyerekeket, a felnőttek pedig színpadi produkciók megtekintésével mulathatják az időt.

A kis lurkók számára az egyik népszerű elfoglaltság ezeken a programokon, az arcfestés és lufihajtás. Hosszú sorok kígyóznak az arcfestők sátra előtt, érdekes módon a gyerekek türelmesen várják, amíg ők kerülnek sorra. Addig is figyelik, milyen minta kerül az éppen kifestett gyerkőc arcára, ámuldoznak azon, hogyan alakulnak át kislányból tündérré, vagy kisfiúból szuperhőssé társaik.

A különféle alakzatokra tekert hosszú lufik látványa is megszokott a majálisokon. A kutyus formájú a legnépszerűbb, de bonyolultabb formákkal is találkozhatunk, mint például a pingvin, majom vagy pókember.

Az ugrálóvárban a kicsik és a nagyok együtt szórakoznak.

A legújabb trendeknek megfelelően pedig a csillám- és hennafestők sátránál ideiglenes csillogó tetoválásokat készíttethetnek maguknak nemcsak a gyerekek, hanem az anyukák is. A majális igazi tavaszi ünnep, ahol a nap első meleg sugarait élvezhetjük a szabadban szórakoztató elfoglaltságok között.