Jelmezbál gyerekeknek - Így lesz tökéletes!

A farsang vitathatatlanul a gyerekek egyik kedvenc ünnepe, lázba hozza őket a jelmezük kiválasztása és viselése, nem beszélve arról az önfeledt szórakozással töltött pár óráról, amit a kis barátaikkal osztanak meg. Ahhoz azonban, hogy jól sikerüljön a mulatság, érdemes alaposan felkészülni, és néhány B-tervet is készíteni, hogy senkit ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Az óvodákban és az iskolákban mindig rendeznek farsangot, ha viszont a gyerekünk születésnapja épp erre az időszakra esik vagy egyszerűen csak szeretnénk egy jó kis összejövetelt szervezni a kisebbeknek, akkor a báli szezon tökéletes alkalmat kínál erre. Elsőre talán merész vállalkozásnak tűnhet, hiszen sok dologra kell ügyelni, mi mégis arra biztatunk mindenkit, aki kedvet érez egy "házi farsang" kivitelezéséhez, hogy vágjon bele! Mutatjuk is a szervezés sarkalatos pontjait! 

1) A Meghívó

Egy gyerekeknek szervezett jelmezes buli kétségkívül nagyon színes és vidám, ezt már a meghívó is tükrözheti. A világhálón körülnézve sok jó ötletet találhatunk farsangi meghívóra, de ha nem a mások által elkészített sablont szeretnénk kinyomtatni, akkor akár a gyerekekkel együtt is készíthetünk tarka meghívókat. Elő a kartonpapírral, az ollóval és ragasztóval, színes papírszalagokkal és konfettikkel, matricákkal és csillagokkal - ezekből igazán kreatív és látványos meghívókat készíthetünk!

  • Ebben legyen benne a buli kezdetének és végének pontos időpontja, ez sokat segíthet a meghívott gyerekek szüleinek, hogy tudják, hogyan alakítsák az adott nap programját.
  • Adjuk meg a pontos helyszínt
  •  Jelezzük, ha egy bizonyos téma köré csoportosított jelmezeket várunk
  • Írjuk meg az elérhetőségeinket, hogy a meghívottak vissza tudjanak jelezni, hogy számíthatunk-e a jelenlétükre. Ez igazán fontos a szervezés szempontjából, hisz egyáltalán nem mindegy, hogy 8 vagy 18 vendég lesz jelen
  • Ha a bulin szívesen látjuk a felnőtteket is, tüntessük fel a meghívóban, ne csak akkor szembesüljenek vele, amikor elhozzák a csemetéjüket a jelmezes összejövetelre!

2) Helyszín

Egészen más szempontok alapján kell helyszínt választani egy gyerekeknek szervezett bulihoz, mint a felnőttekéhez, hiszen a kisebbek többsége majd' kicsattan az energiától, és egy ilyen ünnepség alkalmával önfeledten ugrálnak, szaladgálnak és kiabálnak. Ha tudjuk, hogy az otthonunk nem alkalmas arra, hogy helyet adjon a farsangnak, akkor válasszunk valamilyen külső helyszínt! Ebben, és a szervezés többi lényeges pontjában is kérhetünk segítséget tapasztalt rendezvényszervezőktől, akik - velünk ellentétben - jó pár sikeres bulit levezényeltek már és nem utolsó sorban olyan kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, hogy rajtuk keresztül nagyságrendekkel kedvezőbb áron juthatunk hozzá a szolgáltatásokhoz, mintha mi magunk keresnénk meg egy játszóházat vagy például egy éttermet.

  • Azért is szerencsésebb külső helyszínt választani, mert kevésbé balesetveszélyes, ráadásul attól sem kell tartanunk, hogy összetörik egy szívünknek kedves váza vagy egy utazás emlékét őrző szobrocska.
  • Ha megtaláltuk az ideális helyszínt, fixálhatjuk azt is, hogy hány gyereket hívunk meg: csak a közeli barátokat vagy netán az egész ovis csoportot / osztályt?
  • Az, hogy hol rendezzük a bulit, alapvetően meghatározza a dekorációt is, ami egy farsangi mulatság esetében cseppet sem elhanyagolható szempont! Ne vessük el azonnal az első pillantásra "túl egyszerűnek" tűnő helyszínt, azt ugyanis sokkal változatosabban díszíthetjük, mint egy színes vagy mintás falakkal rendelkező helyiséget!
  • A kevesebb több a gyerekek farsangi mulatságára is igaz: ha túlvállaljuk magunkat, és a helyszín befogadóképességénél több gyereket látunk vendégül, a hangulat hamar elromolhat! A kicsik szűkösen és korlátozva érezhetik magukat, óriási hangzavar alakulhat ki és arra is nagyobb az esély, hogy pár jelmezes vendég civakodni kezd!

3) Menü

A gyerekeknek a farsang alkalmával jobb dolguk is akad annál, mint hogy asztalhoz ülve, késsel és villával egyenek, ezét a menüt is ennek megfelelően kell összeállítani, méghozzá úgy, hogy biztosak legyünk benne, senki sem marad éhen! Gondoskodjunk szendvicsekről, sós és édes harapnivalókról, kerüljön némi gyümölcs és zöldség is az asztalra, no meg persze sok-sok szomjoltó! Ha tudjuk, hogy a meghívottak között akad ételallergiás, mindenképpen kínáljunk olyan fogásokat is, amiből ő is kedvére csipegethet!

  • Hogy a kis farsangozóknak kezére essen, tegyünk az asztalra mini-szendvicset, mini-pizzát, kicsire szaggatott pogácsát, apróbb kekszet és kis szeletekre vágott süteményt! Sokkal csábítóbb, ha felkockázunk vagy csíkokra vágunk néhány gyümölcsöt és zöldséget, amit mártogatós szószokkal dobhatnak fel a gyerekek - ebben a formában még azok is kedvet kaphatnak hozzá, akik amúgy híresen kerülik az egészséges ételeket!
  • A jelmezes buli garantáltan felpörgeti a gyerekeket, ezt jobb nem tetézni koffein-tartalmú italokkal, kóla helyett szervírozz inkább gyümölcslevet, vizet, gyümölcsteát vagy másmilyen üdítőt!
  • Az ételek elkészítése és az italok beszerzése egy ilyen összejövetelre több emberes munka, vagy ha egyedül vagy rá, akkor akár több napot is rá kell szánni. Az ügyes rendezvényszervezők leveszik ezt a terhet a válladról, így nem kell azon izgulni, hogy siker koronázza-e a sütés-főzésre fordított munkát!
  • Ha szeretnél valami különlegessel előrukkolni, bízz meg egy rendezvényszervező céget, hogy hozzon a helyszínre például vattacukor-készítőt vagy popcorn-sütőt!

4) Szórakozás

Ahhoz, hogy a buli jól sikerüljön, nem elég "összeengedni" a gyerekeket, mindenképpen szükség van egy felnőttre, aki kézben tartja az események alakulását. A gyerekek, hiába ismerik egymást, olykor szégyellősek lehetnek egy ilyen ünnepségen, ezért különösen fontos, hogy olyan személy gondoskodjon a jó hangulatról, aki könnyen szót ért a gyerekekkel.

  • Az animátorok több órán át le tudják kötni a gyerekeket, anélkül, hogy kifogynának a jobbnál jobb ötletekből, ami a szülőkkel könnyen megeshet, és alá is áshatja a farsang hangulatát.
  • Bűvész, bohóc, arcfestő vagy épp lufihajtogató még a legfélénkebb gyerekek érdeklődését is felkeltik, így gyorsan feloldódhatnak és remek élményekkel térhetnek haza!

Photo by Steven Libralon on Unsplash